Kayısının 8 Mükemmel Faydası

Kayısı Hakkında Bilmeniz Gereken 8 Yarar
Bilinenlere göre Persler keşfedene kadar kaysı Çinliler tarafından üretiliyordu. Ayrıca başka kaynaklarda kaysının eski çağlarda Ermeniler tarafından işlendiği belirtiliyor.
Kaysının yayılmaya başladığı zaman Akdeniz milletlerinin onunla tanıştığı döneme dayanır. İspanyol keşifler ise Amerika kıtasında kaysının yetiştirilmesine olanak sağladı. Bir diğer düşünceye göre de kaysının M.Ö. 3000 yıllarında Hindistan’da yetiştirildiği belirtiliyor. Bu tartışmaların ötesinde değişmeyen şey kaysının faydaları. Kaysının kuru olanı yaş olanı kadar rağbet çekiyor. Kuru kaysı dünya çapında seviliyor ve kuru kaysının büyük bölümü İran’ın dünya ticaretine yansıyor. Kaysı üretiminde Türkiye, İtalya, Rusya, İspanya, Yunanistan, Amerika ve Fransa önde gelen ülkeleri oluşturuyor.
Sarımsı turuncu rengiyle kaysı merak edilen bir meyve. Dış kabuğundaki ince tüyler ağızda yumuşak bir tat bırakıyor ve soyulmadan yeme imkanı sağlıyor. Ayrıca kaysı bir çok faydası ile dünyadaki en sağlıklı meyeler arasında.100 gramında vücudun ihtiyacı olan C vitaminin %12 sini, A vitaminin %12 sini, potasyumun %6’sını karşılıyor ve bunların hepsi 50 kalorinin altında. Neden günde bir kaysı doktorları senden uzak tutar:
- A Vitamini İçin İyi Bir Kaynak
Kaysı retinol diye bilinen A vitamini deposudur. Kaysı diğer meyveler arasında yağı çözme ve görmeyi artıran bir yapıya sahiptir. Ayrıca bağışıklık sistemini canlı tutar ve derinizde oluşabilecek kırışıklıkları önler. Kaysıda bulunan Retinol ve Beta Carotene ciddi göz hastalılarına yakalanma ve görme kaybına neden olan maküler dejenerasyon oluşma şansını azaltır.
- Lif Açısından Zengin
Kuru ya da yaş kaysı, her ikisi de diyet lif açısından zengin bir kaynak. Kaysıda bulunan Retinol yağ çözücü ve kaysı vücut da çabuk hazmedilir ve önemli besin kaynakları vücut tarafından kolayca absorbe edilir. Yağ asidini çabuk çözmesinden ötürü sindirimi de hızlandırır. Ayrıca kaysı düzenli olarak bağırsakları temizleyerek gastrointestinal endişelerden sizi korur.
- Kalp İçin Yararlı
İçerisinde büyük oranda bulunan lif sayesinde vücudunuzda bulunan kötü kolesterolü azaltır. Aynı zamanda iyi kolesterolü arttırır. Artı olarak kaysı potasyum içeriği ile kalp kaslarını düzenli tutarak sistemimizdeki elektrolit seviyelerini dengeler. Tüm yapmanız gereken günde bir iki yaş kayısı ya da bir avuç kuru kayısı yemek.
- Antioksidanların Hazine Sandığı
Antioksidan için olgun kayısı bir doğal kaynak. Günlük tüketildiğinde, kayısı vücudun topladığı toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Ayrıca antioksidan hücrelere zarar veren serbest radikalleri de öldürür.
- Kan İçin Faydalı
Kayısı non-heme demir içeren tek meyvedir. Bu tip demirin vücut tarafından absorbe edilmesi zaman alır ve uzun sürede sistemde kalır, bu durum anemi hastalığına yakalanmanızı önler. Non-heme demirin daha iyi emilmesini sağlamak için onunla birlikte bazı C vitaminlerin alınması önerilir.
- Cilt İçin Yararlı
C,A vitaminleri ve bitkisel besinler iyi bir cilt sağlar. Siz antioksidanın ayrıca cilt yaşlanmasını yavaşlattığını biliyor musunuz? İyi bir cilde sahip olmak için her gün kayısı tüketmeyi unutmayın.
- Kayısı Diyet Dostudur
Kayısı diyet lifi sayesinde metabolizmayı artırmak için sindirim sistemi geliştirir. Diyette olduğunuz zamanlarda acıktığınız zaman bir kaç kayısı yemeniz sık sık önerilir. O sizi doyurur ama gereğinde fazla kalori almanızı engeller. Bunula birlikte, kuru kaysısı yedikten sonra ağız sağlığınıza dikkat edin. Kuru kayısı fazla şeker içerir, aksi takdirde diş problemleri yaşamak istemezsiniz demi.
- Kayısı Kemiklerinizi Güçlendirir
Kalsiyum kemiklerini oluşumu ve gelişimi için çok gereklidir, kayısı kalsiyum açısından zengindir. İlginç olan şu ki vücut da yeterli miktarda potasyum bulunmayınca kalsiyum düzenli bir şekilde absorbe edilmez ve kullanılmaz. Neyse ki kayısı ikisini de içeriyor.
Kayısıyı Diyetinize Nasıl Eklersiniz
Bir çok lezzetli meyve gibi kayısıda birden fazla yolla yenilebilir. Yaş ve kuru kayısının direk olarak tüketilmesi en basiti. Ayrıca kayısıyı doğrayıp sabah tahıllar ile yiyebilirsiniz. Blenderdan geçirdikten sonra yoğurtla birlikte ekmeğe sürebilirsiniz (Eğer tatlı sandviç seviyorsanız). Kayısı ayrıca reçel olarak da tüketilebilir. Şekersiz bir tarif ile yediğinizde rahatça yiyeceğiniz bir besin kaynağıdır kayısı.
Kayısı turtaları, kekleri ve pastaları çok popüler, yoksa siz salatanızı tatlandırmak maksadıyla kayısıyı kullanmayı bilmiyor musunuz? Kayısı yeşil yapraklar, beyaz peynir ve badem ile iyi gider. Ayrıca son yapmanız gereken birazcık balzamik sosu eklemeniz!
Elbette kuru kayısıyı güneş ışığına maruz bırakmadan uzun süre muhafaza etmek kolay, ama yaş kayısıyı kısa sürede tüketmeniz gerekiyor. Aksi takdirde buruşur ve besin değerlerini yitirmeye başlar.